Vanliga frågor och svar om golvslipning

Har du bestämt dig för att slipa ditt golv? Att renovera golvet med hjälp av golvslipning är ett mycket smart och miljövänligt sätt att ta hand om ditt hem. Om ditt golv är i äkta trä är det dessutom något som är värt att bevara, eftersom trä är mycket hållbart och ger bostaden en mycket fin personlighet och karaktär.

De allra flesta väljer att anlita en professionell golvfirma för att få hjälp med golven. Det kan du naturligtvis göra om du inte har tid, kunskap eller utrustning som krävs för uppgiften. I de flesta fall är det dock billigare att göra jobbet själv, speciellt eftersom du kan hyra golvslipare från olika företag. Oavsett om du vill göra golvslipningen själv eller inte har vi samlat några av de vanligaste frågor och funderingar som kan uppkomma när du vill slipa ditt golv – kolla upp pris golvslipare sthlm.

FAQ – 5 frågor om golvslipning

1. Kan man genomföra golvslipning på egen hand?
Visst är det möjligt att slipa golvet på egen hand, men hur enkel uppgiften blir beror bland annat på träslaget, mönster och hur slitet ditt golv är. Här är det dock viktigt att du använder rätt verktyg och att du hyr professionell utrustning för ett bra resultat.

2. Ska lister alltid plockas bort?
Vill du ha ett så bra resultat som möjligt är det rekommenderat att du tar bort både socklar och lister. Det beror helt enkelt på att slipmaskinen lätt kan komma åt dessa och orsaka tråkiga och fula skador. Tejp kan i vissa fall fungera, men kan också dra bort färg om det vill sig illa.

3. Hur lång tid tar en golvslipning?
Det beror helt på om du ska anlita, samt hur omfattande slipning som behövs. En professionell firma kan avverka cirka 40-45 kvadratmeter på en dag. Därefter ska golvet vanligtvis ytbehandlas, vilket tar ungefär 4-5 timmar.

4. Hur många gånger kan jag slipa samma golv?
Golvets tjocklek kommer vara avgörande för hur många gånger du kan slipa och renovera det. Om du har ett trägolv med plankor på 14 mm kan du i de flesta fall slipa det 2-3 gånger innan det är dags att byta ut det helt och hållet. är plankorna däremot tjockare än så kan du slipa 4-6 gånger utan problem.

5. Kan man hyra en golvslip själv?
Absolut! Att hyra golvslip är mycket vanligt och något som många hemmafixare gör när det är dags att renovera i bostaden. Priserna kan variera ganska kraftigt, men ligger vanligtvis mellan 400-600 kronor per dag. ROT-avdraget kan inte användas för utrustning.